понеделник, 12 март 2018 г.

35 000 индийски фермери извървяха 180 км в знак на протест срещу неолибералната политика на правителството

Многохилядното протестно шествие се проведе в югозападната част на Индия
Близо 35 хиляди индийски фермери направиха 180-километров марш в югозападния щат Махаращра в знак на протест срещу дясното правителство на "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия). Походът на фермерите е част от продължаващата серия "дълги маршове", започнали от югозападния град Нашик до Мумбай на 6 март, и след близо 140 часа ходене, десетки хиляди селяни стигнаха до Мумбай на 11 март вечерта. Маршът се провежда в период на нарастване на броя на самоубийствата в страната.

Топло посрещане на фермерите в Момбай
Фермерите се обединяват и призовават правителството на премиера Нарендра Моди да осъществи реформи в интерес на земеделците. Сред исканията са опрощаване на дългове, по-добро заплащане и изпълнение на доклада на Комисията „Саваминетан“. Той е създаден през 2004 г. в отговор на зачестилите случаи на самоубийства сред фермерите. В последните години, поради липса на държавна отговорност и аграрни реформи, хиляди от фермерите с ниски доходи са отнели живота си, за да избегнат плащането на дълговете си. Статистиката показва, че между 2015 г. и 2016 г. са се самоубили 12 602 фермери. Статистиката за 2017 г. още не е изготвена. Най-много случаи на самоубийства сред фермерите са регистрирани през 2004 г., когато край на живота си са сложили 18 241 души.
Червените знамена и комунистическите символи
правеха впечатление по време на марша
Комисията препоръча „бърз и по-приобщаващ растеж“ за земеделските стопани. Освен това бяха засегнати и широк спектър от въпроси, засягащи земеделските производители, градоустройството, водните ресурси, кредитите и застраховането, управлението на технологиите и знанията и пазарите.
Шествието се организира на фона на нарастващия
брой самоубийства сред фермерите, дължащи се
на ниските доходи и големите дългове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар